Min erhvervspraktik hos Molecule

Mia-Maja går i 9. klasse på Frederikssunds Private Realskole.
I uge 41 var hun i erhvervspraktik hos Molecule Consultancy, hvor hun fik lov til at snuse til hverdagen som konsulent.

Herunder kan du læse om hendes oplevelser.

Mandag
Kaffen føles dejlig varm i min hånd. Jeg sætter mig i kontorstolen og læner mig tilbage. Klokken er lidt over 10. Jeg læser mit program for ugen igennem og går derefter videre til de forskellige opgaver, jeg kan vælge imellem.

Som det første derefter bliver jeg introduceret til virksomheden og sidder derefter og lytter med til en genfortælling af et møde, der omhandlede manglende forskning inde for piger og kvinders sundhed. Jeg havde ikke hørt om dette problem før, men blev hurtigt interesseret.

Medicin er oftest testet på mænd, og dette gør, at kvinder bliver behandlet, som var de mænd, hvilket har konsekvenser, som uønskede bivirkninger, eller at behandlingen/medicinen ender med at virke omvendt.

Derudover er det ifølge forskere som Henriette Svarre Nielsen (professor og overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital), meget sværere at få midler til forskning i kvindesygdomme end andre områder. Dette er et stort problem, da der i forvejen mangler en masse forskning inde for piger og kvinders sundhed.

Der er i det hele taget meget mindre opmærksomhed omkring kvindesygdomme som fx endometriose. Endometriose er en sygdom hvor den samme type væv som slimhinden i livmoderen består af findes andre steder i kroppen. Denne væv bløder når kvinden (eller anden person med en livmoder) har menstruation. Dette resulterer i svære menstruationssmerter, og kan lede til infertilitet.

Jeg havde aldrig hørt om denne sygdom, før jeg for et år siden læste romanen ”Conversations with Friends”, hvori hovedpersonen lider af endometriose. Dette synes jeg er overraskende og negativt, da ca. 10-20% af kvinder i den fødedygtige alder har endometriose (dog har kun 2-3 % brug for behandling). I ”Conversations with Friends” bliver hovedpersonen diagnosticeret med en sygdom, hun ikke før kendte, og det bliver i romanen gjort klart, hvor lidt man kender til sygdommen og behandlinger af den. Det samme kan man mærke, hvis man kigger i patienthåndbogen. Man kender endnu ikke årsagen til endometriose.

Selve gennemgangen af mødet var meget spændende, og der blev udtrykt holdninger og fortalt anekdoter, der understøttede latterlighedsfølelsen omkring den manglende data og forskning. Man bliver helt oprørt over bare at snakke om uligheden.

Det sidste jeg deltog i, var Molecule Academy om det sundhedspolitiske miljø. Jeg nød især denne gennemgang, da jeg på det seneste er begyndt at interessere mig mere for politik. En gennemgang som denne giver både indblik i det sundhedspolitiske miljø ud fra et neutralt perspektiv, men da der også blev diskuteret holdninger og løsninger, giver det meget til eftertanke, om hvordan mine meninger ser ud.

Tirsdag
Det er CSR-dag i dag, og jeg skal sammen med Trine cykle ind til konferencen hos Dansk Erhverv.

Jeg får til opgave at forberede mig til mødet. Jeg skal læse nogle materialer og skrive lidt om hvad bæredygtighedsrapportering og Due Diligence er. Stoffet er ret tungt, men jeg kommer igennem og synes egentligt at spørgsmålet om nye krav til bæredygtighed er spændende.

Vi kommer ind ad døren til det flotte lokale, med glimtende lysekroner. De fleste af deltagerne sidder allerede i deres stole. Vi søger ned bag ved, og står ved et bord, hvor vi lytter til tre keynote-speakers. Katherine Richardsons oplæg er en kæmpe øjenåbner, og får det til at gibbe i mig efter at gøre noget ved klimakrisen.

Efter oplæg i break-out sessions, kommer kronprinsessen for at overrække årets to CSR-priser.

Onsdag
Jeg bliver stillet ”en konsulentopgave”, hvor jeg skal løse en hypotetisk kundes problem inden for en deadline (12-10/ i dag) og sammen med opgaven, skal jeg aflevere et regnskab over forbrug til løsning af opgaven. Kundens problem er at, de ikke ved hvad Molecule, virksomhedens fyrtårnsområder og One Molecule er.

Jeg skal interviewe medarbejdere for selv at kunne forstå de forskellige fyrtårnsområder og strategien One Molecule.

Jeg snakker skiftevis med folk fra de forskellige fyrtårne og skriver på opgaven ud fra mine noter. Jeg får lov til at være med til et kundemøde, men ender med at springe over, da jeg er i fuld gang med opgaven. Samtalerne varier i tid, men er alle sammen komfortable, og jeg føler mig taknemmelig overfor åbenhed mod mig. Efter at have snakket med nogle fra alle fyrtårne, har jeg svaret på alle kundens spørgsmål og trykker efter en grundig gennemlæsning send.

Torsdag
Kun meget få blogindlæg er på Molecules webside spejlet til den engelske version af siden. Molecule har fornyeligt oprettet et netværk for Female Health, og jeg skal prøve mit bedste på at oversætte indlægget om dette netværk til engelsk.

Snakken om indlægget i fælleskontoret ender som en stor samtale om kønsbias i datasamling (mest fokuseret på sundhedsområdet), der tager udgangspunkt i bogen Usynlige Kvinder (Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men) af Caroline Criado Pérez. Jeg satte allerede denne bog på min goodreads ’Want to Read’ liste, efter at have skimmet blogindlægget om Cathrine Nygaard Christensens præsentation af problemet til Molecule. Dog fik jeg, efter at lytte til denne samtale, endnu mere lyst til at oplyse mig selv på området.

Efter at have oversat teksten går jeg med Mathilde (Medical Writer) i dybden af oversættelsen, og vi jagter sammen de bedste formuleringer. Dette er en sværere opgave, især da man ikke bare kan oversætte ord/formuleringer direkte.

Jeg får senere til opgave at lave et Excel ark over forretningsudvalgene i de fem regioner. Dette kan umiddelbart lyde som en kedelig opgave og jeg vil indrømme at den ikke ligefrem var min yndlings, men jeg kan godt lide føle mig nyttig.

Fredag
I dag starter dagen med et fælles statusmøde, hvor der bliver spist morgenmad, og Nadja, som er grafiker, fremlægger om hendes talenter. Jeg kan godt lide konceptet af dette møde. Det føles uformelt, men har samtidigt et formål om at informere om, hvad de forskellige medarbejdere har været med til, og hvad der i det hele taget foregår i virksomheden.

Jeg får taget billeder, og deler chokolade ud som tak for ugen. Det har været vildt dejligt, og jeg har lært en masse om, hvordan det ser ud at arbejde et sted som dette, men også om hvad der driver mig, og hvad jeg synes er spændende.


Kilder:

Dagens medicin (kvindesygdomme lever i skyggen) – https://dagensmedicin.dk/kvindesygdomme-har-trange-kaar/

Sundhed.dk (Endometriose) – https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/oevrige-sygdomme/endometriose/

The conversation (gender bias in medicine and medical research is still putting women’s health at risk) – https://theconversation.com/gender-bias-in-medicine-and-medical-research-is-still-putting-womens-health-at-risk-156495

Goodreads (invisible women: data bias in a world designed for men) – https://www.goodreads.com/book/show/41104077-invisible-women